Twee manieren om de connectiviteit in de maakindustrie te vergroten

  afbleeding-avatar
  Jan Doggen | 14-10-2020 | 2 min

  Dat digitalisering belangrijk is voor het maakbedrijf van de toekomst mag geen geheim meer zijn. Vooral omdat klanten steeds veeleisender worden: ze willen betere doorlooptijden en lagere kosten en hebben speciale wensen in het ontwerp van producten. Om de klant zo optimaal mogelijk te bedienen is een flexibel productieproces cruciaal. Maar dat niet alleen: ook de connectiviteit met andere spelers in de keten is belangrijk om aan de klanteisen te voldoen. Maar hoe vergroot je de connectiviteit? Graag licht ik in dit artikel twee effectieve manieren toe.

  1: Ketenintegratie

  Met ketenintegratie digitaliseer je de communicatie in de toeleverketen. Onder ketenintegratie verstaan we het integreren en digitaliseren van alle processsen — zowel binnen de eigen organisatie als bij ketenpartners — om de supply chain realtime inzichtelijk en beter voorspelbaar te maken. Door interne en externe systemen met elkaar te verbinden en ze met elkaar te laten communiceren, automatiseer je de uitwisseling van data en reduceer je het aantal handmatige handelingen. Hierdoor beperk je fouten en bespaar je tijd. Om dit op een efficiënte en succesvolle manier vorm te geven zijn de samenwerking met partners, het maken van duidelijke afspraken en de uitwisseling van data belangrijke voorwaarden.

  2: Een portaal voor klanten, dealers en/of leveranciers

  Webtechnologie biedt bedrijven tegenwoordig heel veel mogelijkheden om verschillende doelgroepen zo goed mogelijk te bedienen en een portaal is daar een goed voorbeeld van.

  Een portaal is een beveiligde webomgeving waar klanten, dealers, en/of leveranciers in een gepersonaliseerde omgeving direct toegang hebben tot belangrijke (product)informatie en allerlei zaken zonder tussenkomst kunnen regelen. Met een portaal digitaliseer je verschillende sales- en serviceprocessen, zoals het plaatsen, inzien en aanpassen van offerte- en orderaanvragen, het opvragen van facturen en andere vormen van serviceverlening. Het helpt je om verschillende doelgroepen beter te bedienen, ze zelfredzamer te maken en daarmee de klanttevredenheid te verhogen.

  De voorwaarde voor succes is wel dat een portaal op de juiste manier geïntegreerd is met je ERP systeem. De gegevens uit het ERP systeem vormen immers de basis voor de informatie die gebruikers kunnen terugvinden in het portaal.

  Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden om niet alleen de interne organisatie te digitaliseren, maar ook de stap naar buiten te zetten. Sterker nog, met de realisatie van een ‘digitale fabriek’ ben je er in onze ogen nog niet. De manier waarop je de samenwerking in de keten invult, speelt hierin een essentiële rol. Of je dat nu doet door te participeren in een fieldlab, aan de slag gaat met ketenintegratie of kiest voor een portaal.

  Wil je graag meer weten over wat een klantportaal eventueel voor jouw organisatie kan betekenen? Recent hebben wij een whitepaper ontwikkeld, waarin we dieper ingaan op de toepassing van klantportalen in de maakindustrie, hoe het helpt de connectiviteit te vergroten en waarom het een slimme oplossing is om de volgende digitaliseringsstap te maken. We beschrijven voor welk type maakbedrijven en in welke situaties een portal een interessante optie is, welke processen het kan ondersteunen, wat de voordelen zijn en wat de voorwaarde voor succes is.

  Nieuwe call-to-action

  afbleeding-avatar
  Jan Doggen
  Jan is alweer een aantal jaren werkzaam bij Isah in de rol van Business Consultant. In die hoedanigheid komt hij bij veel Isah klanten over de vloer. Daarbij zet hij zijn jarenlange ervaring en kennis op een praktische en pragmatische wijze in om Isah-klanten te ondersteunen bij het realiseren van de organisatorische en strategische doelstellingen. Hierbij geeft hij sturing aan een optimale inzet van de Isah-software.
  Ontvang de laatste ISAH updates