Ton Plooy van tbp: dankzij Isah hebben wij controle over zaken

  afbleeding-avatar
  Debbie Veeke | 25-11-2020 | 4 min

  Al ruim 40 jaar maakt tbp electronics geassembleerde pcba’s (printed circuit board assemblies) voor toepassing in elektronische producten in uiteenlopende branches, zoals de telecom & ict, de medische sector, lucht- & ruimtevaart, smart farming en de scheepsbouw. De naam tbp staat voor ‘the business of perfection’ en die naam is precies in lijn met de doelstelling van het bedrijf, namelijk: het leveren van hoogwaardige producten die zich in positieve zin onderscheiden.

  Ton Plooy, CEO en oprichter van tbp, bemoeide zich zo’n 20 jaar geleden met de aanschaf van een nieuw ERP Systeem, Isah. Tegenwoordig richt hij zich meer op het ontwikkelen van de strategie en is hij alleen zijdelings betrokken bij Isah. Sander Buth werkt sinds 7 jaar bij tbp; hij is als senior it application manager de schakel tussen tbp en Isah. Via Teams ging ik met beide heren in gesprek over de keuze voor Isah, wat het werken met onze ERP software hen brengt en wat de ambities zijn voor de toekomst op het vlak van automatisering.

  Isah als uitgangspunt

  Ton Plooy isah-erp-ton-plooy-profieltrapt af. “Toen wij met automatisering startte, deed de boekhouder ook het ICT-beheer. De werkvoorbereider keek hierin mee en iemand van onderhoud ontfermde zich over de hardware. Dat is tegenwoordig wel anders! Onze afdeling IT telt nu 7 mensen en ons applicatielandschap is zeer uitgebreid; naast Isah hebben we tientallen complexe en business critical applications draaien. Isah is echter altijd ons uitgangspunt in alles; het vormt de rode draad van onze processen.”

  Zo'n 20 jaar geleden is tbp gestart met de ERP-software van Isah. "Dat was precies rondom de overgang van Dos naar Windows," weet Plooy te vertellen. "Voor ons had dat zijn voordelen, want we konden als het ware mee bouwen aan de nieuwe versie van Isah. Een van de zaken waar we onze input op geleverd hebben, was de bill of materials. Van origine komt Isah uit de metaalwereld, waar de meeste orders misschien 100 of 150 regels bevatten. bij ons was een order met 1500 regels geen uitzondering! Gelukkig kon Isah daarin mee."

  Complexiteit

  “De uitwisseling van gegevens met klanten en leveranciers is de afgelopen jaren flink toegenomen,” vertelt Sander: “En daarnaast worden onze systemen ook gevoed met data vanuit de machines die we hebben staan. Ik hoef gelukkig niet alle software-oplossingen waar isah-erp-sander-buth-profieltbp gebruik van maakt tot in detail te kennen; ik weet wel waar de connectie met Isah zit. Alles hangt namelijk samen met elkaar. Verander ik in het ene systeem iets, dan heeft dat impact op processen of plekken elders in de organisatie. Binnen tbp houd ik me vooral bezig met het verbeteren van al die processen. Op het moment dat er een wens of verzoek binnenkomt, dan is het soms een uitdaging om het totale plaatje te overzien. Gelukkig doe ik dit niet allemaal alleen. Wij vinden het belangrijk om verbeterprojecten als team op te pakken.”

  Over de complexiteit op het vlak van automatisering vult Ton aan: “Voor nieuwe medewerkers binnen ons bedrijf kan het best wel eens lastig zijn om met al die verschillende systemen te leren werken. Om het overzicht te houden, zorgen we daarom dat we goede procedures uitschrijven die online voor iedereen inzichtelijk zijn.”

  Controle over zaken

  Het belangrijkste voordeel dat Isah tbp brengt is volgens Plooy een stuk inzicht. “Dankzij Isah hebben wij controle over zaken die we zonder tussenkomst van software nooit zouden kunnen overzien. Hoe zit het met onze voorraad? Staan daar orders tegenover? Hoe staan we er financieel voor? En hoe staat het met de traceability van onze orders? Hoe kunnen we eenvoudig een re-call maken voor een opdrachtgever? Welke materialen zijn er voor een order gebruikt en bij welke leverancier kwamen die materialen vandaan? Met zo’n 80 verschillende producties per week en het gebruik van 20.000 tot 30.000 verschillende componenten zijn dat zaken die je zonder software niet kunt bevatten; het menselijk brein kan dat nooit overzien. Isah helpt ons wat dat betreft heel goed om snel te kunnen schakelen, doordat alles precies wordt vastgelegd.”

  Realtime inzicht weegt zwaar

  Op dit moment is Sander bezig met de livegang van Isah Finance. “Het is fijn dat we straks voor onze logistieke en financiële processen een totaaloplossing van één leverancier hebben. Dat is efficiënter met updates en met support. Maar het belangrijkste is het dagelijkse voordeel dat we met Isah Finance gaan hebben, namelijk dat we geen handmatige exports meer hoeven te maken omdat alle data direct inzichtelijk is. De snelheid van mutaties verwerken gaat daarmee omhoog. We hoeven niet steeds te zoeken en refreshen. Dat realtime inzicht weegt heel zwaar voor ons.”

  Je wordt gehoord bij Isah

  De verder samenwerking met Isah ziet tbp positief tegemoet. Ton: “Opdrachtgevers willen steeds sneller produceren en verwachten van ons dat we ook wijzigingen steeds sneller kunnen doorvoeren. We zijn daarom nu bezig met het opzetten van een fast prototyping lijn, waarbij we binnen 5 á 10 dagen een prototype kunnen leveren. Daar is speciale software voor nodig die op basis van API’s met Isah verbinding legt met onze leveranciers, waarbij we voorraad en levertijd kunnen zien. We vinden het bij dit soort zaken belangrijk dat Isah de centrale spil in de processen blijft. Gelukkig merken we in al die jaren dat we samenwerken, dat Isah goed anticipeert op wat er in de markt gevraagd wordt; ze staan open voor wat klanten willen en doen daar ook écht iets mee. Die invloed heb je als maakbedrijf niet altijd bij andere softwareaanbieders. Je wordt gehoord en daarom voelen wij ons erg thuis bij Isah!”

   

  Update 1 juli 2021: tbp electronics werd eind 2020 overgenomen door VDL Groep en gaat verder onder de naam VDL TBP Electronics. Meer informatie op www.vdltbpelectronics.com .

  New Call-to-action

  afbleeding-avatar
  Debbie Veeke
  Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
  Ontvang de laatste ISAH updates