Hoe Sollas het rendement met 10% wist te verhogen

  afbleeding-avatar
  Jeroen van der Male | 08-11-2018 | 2 min

  Wat doe je als er een helder inzicht in het totale productieproces ontbreekt, waardoor je onder andere knelpunten onvoldoende kunt lokaliseren en niet precies weet waar het product zich in het proces bevindt? Met als gevolg dat je niet kunt voldoen aan de gewenste levertijden en moeite hebt om concurrerend te blijven. Voor die uitdaging stond Sollas, producent van high-tech verpakkingsoplossingen.

  De economische crisis bleek de stok achter de deur

  Door onvoldoende inzicht in het productieproces besteedde Sollas onnodig veel werk uit. Het rondkrijgen van de planning was enorm lastig omdat ze simpelweg niet met zekerheid konden zeggen hoe lang de productie van een bepaalde order zou duren en wat daarvoor nodig was. Orders werden snel te ruim ingepland, waardoor outsourcing onvermijdelijk was.

  Werd een order wel intern opgepakt, dan kostte het verzamelen van de juiste informatie veel tijd. De cruciale onderdelen van een productiedossier, zoals werkkaarten, stuklijsten en tekeningen waren niet altijd gebundeld en lagen soms op verschillende plaatsen in de fabriek of raakten kwijt.

  De economische crisis was eigenlijk een ‘blessing in disguise’. De vraag naar producten nam af en kostprijs bleek steeds vaker de doorslaggevende factor. En dat niet alleen: de vraag veranderde ook. Steeds meer klanten vroegen om custom made machines waardoor Sollas kleinere series moest gaan produceren. Dit vereiste flexibiliteit én een efficiënt proces.

  Er moest, met andere woorden, iets veranderen om concurrerend te blijven. De economische crisis was de stok achter de deur om ook daadwerkelijk iets te veranderen. Grip en inzicht in het productieproces waren noodzakelijk om een goede concurrentiepositie te behouden. Maar waar begin je?

  Automatisering en IT als strategisch middel bleek de juiste route

  Om grip te krijgen op het productieproces, moest Sollas op zoek naar een oplossing om:

  • Producten in elke fase van het productieproces te monitoren om continu inzicht te realiseren
  • Knelpunten in het productieproces real-time te lokaliseren
  • Het totale planningsproces beter in kaart te brengen
  • De daadwerkelijke kosten en baten inzichtelijk maken

  De ERP software van Isah vormde het fundament hiervan. Waarom Isah voor Sollas de juiste basis bleek te zijn, welke weg samen is bewandeld en welke keuzes zijn gemaakt en welke resultaten ze hiermee hebben bereikt dat kun je lezen in de case study. Een klein tipje van de sluier: ze wisten hun rendement met 10% te verhogen.


  Lees het complete verhaal hier.Case Study Sollas

   

  afbleeding-avatar
  Jeroen van der Male
  Als Business Consultant streeft Jeroen naar een optimaal partnerschap met een grote diversiteit aan klanten in de maakindustrie. Hierdoor ontstaat een samenwerking waarbij er continue aandacht is voor verbeter- en optimalisatietrajecten. De gezamenlijke tevredenheid staat daarbij voor hem hoog in het vaandel!

  TAGS

  Ontvang de laatste ISAH updates