R&D

    Technical Writer Rita: "Bij Isah krijg je ruimte om te groeien"

    afbleeding-avatar
    Debbie Veeke | 21-02-2019 | 5 min

    Rita van Miltenburg is al lange tijd in dienst bij Isah. Toen ze werd aangesteld als Technical Writer werkten er nog maar zo’n 15 mensen bij het Tilburgse softwarebedrijf. In de loop der jaren is er veel veranderd. Zowel in de organisatie van Isah als in Rita’s functie. We blikken terug op de afgelopen 24 jaar en vragen Rita waarom het na al die tijd nog steeds een feest is om bij Isah te werken.

    Unieke combinatie

    Rita is van huis uit tekstschrijver, maar daarnaast schuilt er, naar eigen zeggen, een nerd in haar. Ze is namelijk van jongs af aan al geïnteresseerd in de techniek achter applicaties. “In de tijd dat ik van de universiteit kwam was dat nog een unieke combinatie. Je had namelijk vooral mensen die óf goed in taal waren óf goed in cijfertjes, en computers waren relatief nieuw. Ik vond het allemaal leuk. Onder andere daarom koos ik voor Taal- & Cultuurstudies; een opleiding die gericht was op de bedrijfsmarkt en waarin naast taal ook informatica op het programma stond.”

    Nog tijdens haar studie ging Rita aan de slag bij Kramers Automatisering, maar al snel merkte ze dat de bedrijfscultuur niet bij haar paste. “Ik besloot om er na mijn afstuderen een jaar tussenuit te gaan en trok met mijn backpack door Australië. Daar heb ik verschillende baantjes gehad; van receptioniste bij een groot advocatenkantoor tot werken in een fabriek en een jeugdherberg. Toen ik, eenmaal terug in Nederland, een advertentie van Isah in de krant zag staan, was ik direct enthousiast.” En dat is ze na bijna 25 jaar nog steeds.

    Leren van klanten

    Een van Rita’s eerste projecten was het schrijven van een handleiding voor BedrijfsBeheer, de voorloper van Isah. “Dat was in het DOS-tijdperk,” vertelt Rita. “De nerd in mij weet nog steeds hoe het is om in DOS en DOS-programma’s te werken; van Windows en Word had nog niemand gehoord. Vooral het ‘onderwaterscherm’ van WordPerfect was geniaal; je kon altijd precies zien welke codes er in je tekst stonden. Dat was prettig tekstverwerken! In Word zie je niet altijd wat er achter de mooie plaatjes staat, en dat was enorm wennen. Inmiddels zijn er voor technisch schrijvers andere programma’s op de markt die beter bij ons werk passen. Wij werken nu met Author-it, en daarmee kunnen we alle kanten uit. Of we nu een pdf of een website willen genereren; we kunnen gewoon gebruikmaken van dezelfde bronteksten en ook alle vertalingen eenvoudig beheren.”

    Om de software van Isah goed te leren kennen, volgde Rita in die beginperiode diverse cursussen. Toen ze een aantal maanden in dienst was, ging de cursusleider echter bij Isah weg. “Aangezien ik ondertussen veel kennis had van ons pakket, vroeg Paul van Abeelen mij of ik de cursussen wilde gaan verzorgen. Dat was even flink aanpoten! Het grootste deel van de dag stond ik voor een groep cursisten, waarna ik nog even verderging met het schrijven van documentatie, en in de avonduren was ik de cursus van de volgende dag aan het voorbereiden. Hoewel daar soms de nodige stress bij kwam kijken, heb ik dit wel als een enorm leuke periode ervaren. Ik heb toen niet alleen veel Isah-klanten leren kennen, maar ik heb ook veel geleerd over de maakindustrie; wat maken onze klanten eigenlijk, welke problematiek speelt er bij deze bedrijven en hoe kunnen we daar met onze software bij helpen? Ook de ervaring met het didactische aspect van die functie was ontzettend waardevol. Tijdens de cursussen ging ik namelijk de dialoog aan met mensen en ontdekte ik hoe je de processen in Isah het beste kunt uitleggen. Die kennis heeft me in de jaren daarna enorm geholpen bij het schrijven van documentatie.”

    Op zoek naar uitdagingen

    Op den duur werd er een nieuwe cursusleider aangesteld en kon Rita zich weer meer focussen op het technisch schrijven. Het Windows-tijdperk brak aan en dat bracht weer geheel nieuwe uitdagingen met zich mee. Ze ging aan de slag met het koppelen van een contextgevoelig helpsysteem aan de Windows-applicatie die op dat moment in de steigers stond. “Toen we een Windows-versie van onze programmatuur gingen maken, was ik daar nauw bij betrokken. We moesten namelijk een contextgevoelige help aan het programma gaan vastmaken en zorgen dat die ook in verschillende talen gebruikt kon worden. Erg leuk om dat uit te zoeken en samen met de developers op poten te zetten!”

    Weer wat jaren later, na omzwervingen bij onder andere Marketing, waar zij zorgde voor de drietalige Isah-website, brochures en advertenties, kwam er een nieuw project om de hoek kijken bij de afdeling Documentatie, haar eerste werkplek. Ze werd gevraagd om te onderzoeken waaraan een modern helpsysteem zou moeten voldoen en hoe we daar bij Isah naartoe konden werken. Samen met Suzan van den Eijnde zette ze zich in om een online webhelp te creëren die op een efficiënte manier kan worden onderhouden en vertaald. “Door onze help op te nemen in het single-source-systeem van Author-it hebben we de hoeveelheid tekst teruggebracht tot een derde van de oorspronkelijke grootte, en dat terwijl er meer in wordt beschreven.”

    Rita en Suzan houden nog steeds hun ogen open om nieuwe ontwikkelingen niet te missen en mee te gaan met de laatste trends. Mensen doen steeds meer op tablets en telefoons, en daar richten zij zich op dit moment op. “Elke nieuwe fase in de techniek brengt weer nieuwe vragen met zich mee. Ik hou van dat soort puzzels. Zodra ik de uitdaging mis in mijn werk, dan word ik onrustig en ga ik op zoek naar nieuwe projecten waarin ik mijn energie kan steken. Het is fijn dat ik bij Isah steeds die kansen heb gekregen. Isah geeft je ruimte om te groeien.”

    Continu proces

    Een van de grootste veranderingen binnen Rita’s werk is volgens haar de verandering naar scrum geweest. “In feite ben ik nu ook een soort Developer,” zegt Rita lachend. “Ik ben in elk geval onderdeel van een Development-team. Waar we vroeger pas aan de slag gingen met de documentatie als de software klaar was, is het nu veel meer een continu proces. Vanaf het begin van een project zijn wij daar als Technical Writers bij betrokken. En dat betekent dat je er ook invloed op kunt uitoefenen. Nu zijn we bijvoorbeeld voor Isah Time Registration bezig om een app voor de smartphone te maken. Bij zo’n app komen heel andere dingen kijken dan bij desktop-applicaties, ook qua helpteksten. We streven ernaar de app zo intuïtief mogelijk te maken, zodat de noodzaak voor help minimaal is; op een smartphone wil je geen lange teksten lezen. Ik houd me daarom niet alleen bezig met teksten, maar denk ook mee over de gebruiksvriendelijkheid en interface van de app. Dat is leuk!”

    Oprecht bereid om te helpen

    Naast de continue uitdaging in het werk is er voor Rita nog een ander belangrijk aspect waarom werken bij Isah leuk is. “Iedereen mag bij Isah zichzelf zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Iedereen is anders, maar we gaan respectvol met elkaar om. Dat klinkt heel logisch,” aldus Rita. “Maar er zijn genoeg bedrijven waar dat anders is of waar er politieke spelletjes gespeeld worden. Dat zul je bij Isah niet tegenkomen. Wij zijn hier met z’n allen bezig om ons product beter te maken. Bovendien is iedereen oprecht bereid om je ergens bij te helpen. Die behulpzaamheid en eerlijkheid maakt dat ik me hier ontzettend op mijn plek voel!”

    afbleeding-avatar
    Debbie Veeke
    Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

    TAGS

    Ontvang de laatste ISAH updates