Richard: bij Isah word ik steeds weer geboeid om nieuwe uitdagingen aan te gaan

    afbleeding-avatar
    Debbie Veeke | 16-12-2022 | 6 min

    Als Manager Technology & Customizing is Richard de Matter een vertrouwd gezicht bij Isah. “Ik manoeuvreer langzaam richting de 25 jaar” grapt hij bij aanvang van ons gesprek. En inderdaad; op 1 mei 2023 zal hij maarliefst de tiende 25-jarige jubilaris van Isah worden. Best bijzonder voor een softwarebedrijf dat begin deze maand zelf nog 35 kaarsjes op de taart mocht uitblazen! Ik ben dan ook benieuwd hoe Richard terugkijkt op al die jaren ontwikkeling bij Isah en wat het voor hem zo interessant maakt om bij Isah aan het werk te zijn.

    Via een zoektocht op de juiste plek bij Isah

    Aan het begin van zijn studententijd had Richard – zoals zo veel jongeren – nog geen precies beeld van wat hij later wilde worden. “Ik volgde de MTS richting Energieomzetting en moest op den duur stage lopen. Als ik toen één ding geleerd heb, is dat ik dit zeker niet de rest van mijn leven wilde doen!” lacht hij. “De exacte vakken gingen me wel goed af, dus ik ben vervolgens HTS richting Natuurkunde gaan volgen. Een van de bijvakken daar was het doen van metingen met behulp van computers; een relatief nieuw vak in die tijd, maar dat beviel me wel. Ook leerden we programmeren op Assembler. In feite kwam ik er in die periode achter dat ik deze richting op wilde. Helaas kon ik niet zomaar switchen van studie, maar moest ik eerst in dienst. Toen ik eenmaal klaar was met mijn dienstperiode, wilde ik niet meer volledig terug in de schoolbanken, maar ging ik aan de slag bij de Firma Maas; een bedrijf dat vending machines ontwikkelde en exploiteerde. Mijn kennis om in Assembler te programmeren kwam daar goed van pas; ik hield me in het begin vooral bezig om stukken programmering te schrijven om de handling van de machines verder te automatiseren. Om de processen goed te kunnen doorgronden, miste ik nog wel wat kennis. Daarom volgde ik in de avonduren de studie Bedrijfskunde.

    Uiteindelijk vond ik mijn rol bij Maas té specialistisch worden en ging ik op zoek naar een baan waarbij ik me meer in de breedte met automatisering kon bezig houden en waarbij bovendien het menselijke aspect een grotere factor zou zijn. Na het zien van een advertentie raakte ik in gesprek met Isah. In eerste instantie voor de rol van Software Ontwikkelaar. Na mijn eerste sollicitatiegesprek wist ik echter: dit is weer zo’n specialistische rol, waar ik niet op mijn plek ga zijn. Ik weet liever minder van héél veel verschillende onderwerpen dan dat ik heel veel weet van één ding. Gelukkig wist Isah een andere rol die beter bij mij zou passen, namelijk die van Technisch Consultant. Dat voldeed precies aan wat ik zocht!”

    Bij Isah hebben we een prachtige klantenkring

    Als Technisch Consultant heeft Richard in zijn beginjaren veel implementaties bij Isah klanten gedaan. “De Jong was een van mijn eerste livegangen met Isah-7,”  weet Richard nog. “En als ik nu wel eens technische collega’s spreek die daar met customizing bezig zijn, vertellen ze soms dat ze stukken programmering tegenkomen die met ‘0076’ beginnen. Dat zijn dus zaken die ik destijds heb geschreven; dat is toch mooi dat dat nog steeds goed draait!” vertelt hij met gepaste trots.

    Wanneer we het hebben over de klanten van Isah, haalt Richard de woorden van Paul van Abeelen (oprichter Isah) aan over de prachtige klantenkring die we hebben. De Matter: “Ik blijf het boeiend vinden om een rondleiding te krijgen bij deze maakbedrijven. En elke keer denk ik dan: Paul heeft gelijk, we hebben potverdorie écht mooie klanten! Natuurlijk kun je je vak als Technisch Consultant zonder die rondleidingen ook uitvoeren, je weet immers welke vragen je moet stellen en hoe je tot de kern van een probleem komt. Maar het geeft wel die extra dimensie aan het werk en voor mij maakte het dat elke keer weer gaaf om met een klus aan de slag te gaan.”

    Isah is altijd in ontwikkeling

    In de loop der jaren is Isah flink gegroeid en is ook de rol van Richard verschillende malen veranderd. De laatste acht jaar is hij als Manager verantwoordelijk voor de technische collega’s op het gebied van customizing en op het gebied van infrastructuur. “Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om bij Isah te werken. Elke keer als ik op het punt kwam dat ik mogelijk verder zou willen kijken, gebeurde er iets bij Isah, waardoor er een nieuwe uitdaging ontstond. Denk bijvoorbeeld aan de overgang van Bedrijfsbeheer (ms-dos) naar het huidige Isah rond het jaar 2000. Of later in 2010 de migratie van Sybase naar Microsoft SQL server. En momenteel is Isah bezig met een transitie naar de cloud. Isah is wat dat betreft altijd in ontwikkeling en elke keer opnieuw word ik geboeid om met die nieuwe uitdagingen aan de slag te gaan.

    Een fenomeen waar ik bij Isah al ruim vijftien jaar op hamer zijn de TAC-conventies. Onze belangrijkste uitdaging is immers: hoe bouwen we customizing die, wanneer er updates van de standaard Isah software zijn, deze update niet in de weg zit. Om dat te kunnen analyseren hebben we diverse TAC-tools ontwikkelt en doen we veel aan kennisdeling binnen het team. Het is belangrijk dat we als collega’s elkaars werk goed begrijpen. Ik durf wel te stellen dat wij op dit vlak zaken écht goed onder controle hebben als je dat vergelijkt met andere softwarebedrijven. Veel van onze klanten hebben her en der wel een stukje customizing staan. Maar zelfs klanten waar we in de loop der jaren een forse bak maatwerk hebben ontwikkeld, kunnen door onze Technisch Consultants probleemloos in anderhalve dag naar een nieuwe versie van Isah worden geüpdate."

    De laatste jaren heeft Richard binnen het team van Technisch Consultants het werken met DevOps geïntroduceerd. “De samenwerking tussen Functioneel Consultants en Technisch Consultants is daarmee naar een hoger level gebracht. Door collega’s wordt er nagedacht over wat er functioneel precies nodig is en wordt er een goede raming gemaakt van wat dat aan uren zal vragen. We hebben daardoor als TAC-team een goed overzicht van de zaken die opgepakt moeten worden bij klanten en commercie is daardoor in staat op een weloverwogen manier prioriteiten aan toekennen."

    Een meer recente ontwikkeling binnen de klantenkring van Isah is het feit dat er steeds meer interfaces komen met derden applicaties. “Vroeger waren dat soort projecten voor TAC’ers de krenten uit de pap. Tegenwoordig is het wat dat betreft bijna elke implementatie bingo! Daarnaast zijn we de afgelopen jaren gestart met het werken in diverse nieuwe technieken, zoals C#. En as-we-speak zijn we zelfs bezig met de ontwikkeling van een applicatie in Blazor, waardoor we onze oplossing in een webbrowser kunnen laten draaien. Erg mooi ook om te zien dat we ten aanzien van dit soort nieuwe technieken met ons team elke keer weer een nieuwe stap zetten in de kenniscurve.”

    Het TAC-team is zeer hecht en kent amper verloop

    Als ik Richard zo beluister is hij een man die vol passie is over zijn vak en die oprecht wil werken aan het beste resultaat voor de klanten van Isah. Ook vindt hij het belangrijk om zich als manager actief in te zetten voor de prettige samenwerking en het verhogen van het kennisniveau binnen zijn team. En daarbij betrekt hij tegenwoordig niet alleen de Nederlandse collega’s, maar ook de Technisch Consultants van Isah GmbH en het TAC-team van Netrom. Het TAC-team is wat dat betreft heel hecht en open naar elkaar. Geen wonder dat er binnen zijn afdeling eigenlijk geen verloop is van medewerkers. Richard: “Ondanks dat ze voor hun rol vaak zeer zelfstandig aan de slag zijn bij klanten en een hoge mate van verantwoordelijkheid kennen om projecten alleen uit te voeren, weten de collega’s elkaar te vinden op momenten dat het nodig is.

    Elke 3 weken hebben we bovendien team-overleg en ik vind het belangrijk dat daarbij een sfeer is, waarbij we open onze fouten kunnen bespreken. Niemand wordt afgevallen op zo’n moment, want bij iedereen had deze fout kunnen gebeuren. Juist omdat de Technisch Consultants vaak zo zelfstandig aan de slag zijn en er een grote verantwoordelijkheid op hun schouders ligt ten aanzien van de opdrachten die zij hebben, wil ik dat ze goed met elkaar sparren en nadenken over hoe je bepaalde zaken kunt voorkomen of juist kunt bereiken. Ik zeg wel eens: wanneer je als TAC’er op enter drukt, moet je zeker weten dat alles klopt. Ik denk dat de TAC’ers bij Isah – inclusief mijzelf –die uitdaging ontzettend gaaf vinden!”

    De factor mens is bij Isah belangrijk

    Om af te sluiten vertelt Richard nog waarom het voor hem heel logisch is – los van alle vakinhoudelijke uitdagingen – waarom Isah na bijna 25 jaar nog steeds een prettige werkgever is.

    “Als ik bij Isah rondloop dan voel ik me erg thuis. De factor mens is daarin doorslaggevend. En dat gaat aan de ene kant over de mensen onderling en aan de andere kant over Isah als werkgever.

    Met alle collega’s die er werken voel ik wel een klik. Zoals ik al aangaf staat de trein qua ontwikkeling eigenlijk nooit stil. We zeggen nooit zomaar ‘dat komt later wel’ maar leggen de lat graag hoog. Ik voel me daar goed bij en hou er van om het op een prettige manier druk te hebben. Ik denk ook dat dat in de cultuur en de genen van de Isah medewerkers zit om op een positieve manier bezig te zijn. Die trein even stil zetten doen we uiteraard wel om dingen met elkaar te vieren, want ook dat is belangrijk. Binnenkort bijvoorbeeld hebben we bij Isah weer onze jaarlijkse kerstlunch & -borrel. Daar kijk ik nu al naar uit!

    Daarnaast onderscheidt Isah zich wat mij betreft door altijd positief te zijn en de mensen voorop te stellen. Als het thuis even niet lekker gaat, dan wordt er ruimte gegund en dat is heel veel waard. Ik heb natuurlijk niet veel vergelijkingsmateriaal qua werkgevers; dus misschien is onze cultuur niet uniek, maar hij is op z’n minst bijzonder!” En dat is wat mij betreft een prachtige afsluiter!

    afbleeding-avatar
    Debbie Veeke
    Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
    Ontvang de laatste ISAH updates