Ketenintegratie E-commerce
3 min leestijd
13 januari 2021

Ketenintegratie vs. een klantenportaal: welke oplossing kies je?

Auteur
Frank Groot

Ketenintegratie en klantenportalen zijn beide manieren om de connectiviteit in de keten te vergroten en de communicatie te digitaliseren. Maar wanneer is ketenintegratie nu een passende oplossing en wanneer kun je beter kiezen voor een portaal? In dit blog ga ik daar dieper op in.

Jouw plek in de keten speelt een voorname rol

Om te bepalen welke oplossing het best past bij jouw organisatie, is het essentieel om te kijken naar de plek die je als bedrijf zijnde inneemt in de keten. Wat is de verhouding van jouw organisatie ten opzichte van klanten en leveranciers en wie is leidend in de communicatie? Werk je veel samen met bedrijven of dealers die zelf geen ERP software hebben? Zij vinden het vaak handig om zaken door te geven via een portaal. Heb je juist veel te maken met grote bedrijven? Die zullen minder geneigd zijn om in te loggen op een portaal van een leverancier. De balans tussen leverancier en klant is daarmee bepalend voor de keuze die je maakt.

"Voegt een portaal en/of ketenintegratie waarde toe voor mijn klanten, dealers en/of leveranciers? Is het antwoord “ja”, dan is het zeker de moeite om deze optie te bekijken en overwegen."
Frank Groot

Ketenintegratie is een logische en efficiënte oplossing wanneer...

... jouw klanten, dealers en/of leveranciers precies weten wat ze nodig hebben op basis van een vast assortiment, prijzen en artikelnummers.

Daarnaast speelt ook de mate van geautomatiseerdheid van de kopende partij een rol. Genereren zij de inkooporder al via hun ERP systeem, dan is de kans klein dat ze dat nogmaals in een portaal willen invoeren. In een dergelijke situatie geven ze waarschijnlijk de voorkeur aan het (automatisch) doorsturen van de order, waarbij jij de ontvangst van de order en het verdere proces (automatisch) faciliteert. Voorwaarde is dat ze hun ERP systeem goed op orde hebben en dat de informatie en processen kloppen.

Het succes van ketenintegratie valt of staat bij het delen van grote hoeveelheden data. Ketenintegratie automatiseert het ontvangen en versturen van deze data en maakt daarmee het uitwisselen van informatie in de toeleverketen efficiënter, waardoor bedrijven sneller, makkelijker en betrouwbaarder data uitwisselen.

Een klantenportaal is een slimme keuze wanneer...

... jouw bedrijf met een configureerbaar product werkt dat iedere keer weer anders is, maar wel bestaat uit vaste onderdelen. Waar klanten de mogelijkheid hebben om op basis van de installed base aan te geven welke onderdelen ze nodig hebben. Een portaal vervuld hierin een informatieve functie: het geeft informatie om klanten te ondersteunen in het aankoopproces.

In de praktijk zien we dat het met name geschikt is voor maakbedrijven die een gestandaardiseerd of configureerbaar eigen product en/of een eindproduct leveren. Denk hierbij aan machine- en apparatenbouwers, makers van gereedschappen en leveranciers van transportsystemen, verpakkingsmachines of landbouwvoertuigen. Maar ook voor fabrikanten van liften of meubilair, producenten van meet- en regelapparatuur en bedrijven in de offshore equipment is het een interessante optie om te onderzoeken.

Er zijn — buiten een eigen configureerbaar product — uiteraard ook andere situaties te bedenken waarin een portaal ook een slimme oplossing kan zijn. De voorwaarde is wel dat een portaal ook daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt voor de gebruikers.

Het is niet zwart-wit

Uiteraard is het niet in steen gebeiteld wanneer ketenintegratie of een klantenportaal de juiste keuze is. Misschien is de best passende oplossing namelijk wel een combinatie van beiden. Bijvoorbeeld omdat voor het doorsturen van orders ketenintegratie de beste methode is, maar voor het bestellen van spare parts en het doen van servicemeldingen een portaal juist handig is.

Om te achterhalen welke oplossing het best bij jouw organisatie past, is de belangrijkste vraag om jezelf te stellen: voegt een portaal en/of ketenintegratie waarde toe voor mijn klanten, dealers en/of leveranciers. Is het antwoord “ja”, dan is het zeker de moeite om deze optie te bekijken en overwegen.

Wil je de mogelijkheden van een klantportaal verder onderzoeken? Dan is dit whitepaper mogelijk interessant voor je. Hierin zetten we uiteen wat de voordelen zijn, welke processen het kan ondersteunen en wat de voorwaarde voor succes is.

Whitepaper klantenportaal

Ontdek of een geïntegreerd klantenportaal voor jouw maakbedrijf een slimme oplossing kan zijn.

Auteur
Frank Groot
Frank is Algemeen Directeur (CEO) bij Isah. Al meer dan 25 jaar komt hij over de vloer bij een grote variëteit aan productiebedrijven. Met zijn ruime ervaring en kennis van de markt weet hij als geen ander hoe bedrijven hun rendement kunnen optimaliseren door slim gebruik te maken van ICT.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag