Digitalisering Ketenintegratie
3 min leestijd
29 juli 2020

Hoe digitaal koppelbaar is jouw bedrijf?

Auteur
Peter van Harten

Mede door de Corona-crisis is de discussie over lokaal produceren, reshoring en internationale supply chains weer volop opgelaaid. Moeten we afscheid nemen van goedkope producten uit landen als China, de Filipijnen of Indonesië en meer in Europa produceren? Zou dat niet een enorme boost kunnen betekenen voor onze maakindustrie? Op het eerste gezicht zou je dat zeker denken. Toch geloof ik persoonlijk niet dat dat nu zo snel zal gebeuren. De business case voor eigen productie klopt namelijk in veel gevallen niet en we zijn niet in staat om op korte termijn die producten hier in Nederland of in Europa te maken. We zijn daarvoor te duur en we missen de vakmensen.

Nederland als koploper

Toch zal er wel het nodige veranderen de komende jaren. We zullen afscheid nemen van 'kijken waar ik het goedkoopste kan produceren' (economies of scale). En we bewegen ons naar meer flexibele kleinschalige productie in de regio (je zou dat economies of networks kunnen noemen). Ingegeven door kleinere (vaak zeer klantspecifieke) productieseries in combinatie met andere ontwikkelingen, zoals een meer circulaire industrie. Het samenwerkingsmodel dat wordt toegepast in de Brainport Regio of bij the Region of Smart Factories (Emmen) sorteert daar al op voor en heeft zich volop bewezen. Nederland loopt dus eigenlijk al voorop. En toch kan het nog beter!

"Jouw digitale koppelbaarheid wordt een belangrijk selectiecriterium voor de toekomst. Het bepaalt mede hoe wendbaar jouw bedrijf is en of jij straks de zwakste schakel in de keten bent ja of nee."
Peter van Harten

Veilig data uitwisselen

Samenwerken in ketens betekent ook dat je veel data moet uitwisselen tussen de partijen. Dat gebeurt nu vaak nog handmatig. Dat kost niet alleen tijd, maar leidt ook vaak tot verlenging van de doorlooptijd, fouten en onnodige kosten. In 2016 gaf Premier Rutte op de Hannover Messe het startschot van een van de eerste fieldlabs 'The Smart Connected Supplier Network'. Isah was een van de mede-initiators van dit fieldlab. Tegenwoordig kunnen maakbedrijven dankzij de SCSN-standaard die in dit fieldlab is ontwikkeld veilig data uitwisselen tussen verschillende ketenpartners in binnen- en buitenland. ‘Mission solved’ zou je denken…

Toch doen lang nog niet alle maakbedrijven en toeleveranciers mee in deze digitale uitwisseling. Niet omdat de technologie er niet is, of omdat er geen goed afsprakenstelsel zou zijn. Ze zijn vaak zeer slecht 'digitaal koppelbaar' en dreigen op de lange termijn de boot te missen. Jouw digitale koppelbaarheid wordt namelijk een belangrijk selectiecriterium voor de toekomst. Het bepaalt mede hoe wendbaar jouw bedrijf is en of jij straks de zwakste schakel in de keten bent ja of nee. Deze ontwikkeling wordt ook besproken in het Whitepaper van het Programmabureau Smart Industry.

Is jouw digitale huishouding op orde?

Hoe vergroot je je digitale koppelbaarheid eigenlijk? Dat hangt onder andere sterk samen met hoe goed je je digitale huishouding op orde hebt. Kloppen jouw stamgegevens of zijn die eigenlijk vervuild? Heb jij in je calculaties overal netje je bewerkingstijden vastgelegd? Gebruik je een ERP systeem dat internationale standaards en dataformaten ondersteunt? Bestaat je IT-landschap nog uit vele eilanden en zijn je medewerkers voldoende opgeleid? En ook heel belangrijk: heb je je cyberveiligheid op orde?

Isah houdt zich al vele jaren samen met haar klanten bezig met (internationale) datastandaards, digitale samenwerking en ketenintegratie. Het is een belangrijk onderdeel geworden van onze productroadmap. Op die manier kunnen we onze klanten bij deze belangrijke ontwikkelingen goed ondersteunen.

Wil jij weten wat er nodig is om naar robuuste waardeketens toe te werken? Download dan het gratis Whitepaper Flexibler, Robuuster en Slimmer werken in de post-coronatijd. Vanuit haar rol in het Programmabureau Smart Industry heeft Isah een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit whitepaper.

Slimmer werken in de post-coronatijd

Ontdek hoe je Smart Industry in kunt zetten om wendbaar te zijn en flexibeler, robuuster en slimmer te werken.

Auteur
Peter van Harten
Peter is bij Isah verantwoordelijk voor de Duitse Markt. Daarnaast is hij Smart Industry Ambassadeur en lid van het Programmabureau waar hij de buitenlandrelaties (focus België en Duitsland) behartigt. Vanuit die rol is hij continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de hightech industrie in Nederland te versterken, maar vooral onze klanten te helpen bij de digitale transitie van hun bedrijf.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag