Productie aansturing Digitalisering
6 min leestijd
28 maart 2019

De productieomgeving eerst organiseren of eerst digitaliseren, wat is wijsheid?

Auteur
Tommie Wouters

De voordelen van het digitaliseren van de productieomgeving zijn voor veel maakbedrijven duidelijk. Ze zijn zich ervan bewust dat het helpt om de concurrentie voor te blijven en de moderne klant te bedienen. Maar wanneer ik met maakbedrijven in gesprek ben merk ik dat er, ondanks dat besef, toch nog veel twijfel is. Ze vertellen me dat ze vinden dat de organisatie nog niet klaar is om de stap naar digitalisering te zetten en dat de processen eerst op orde moeten zijn om te kunnen digitaliseren. Maar is het wel nodig om eerst te organiseren voordat je kunt digitaliseren? Of kun je het ook andersom aanpakken? In dit blog geef ik antwoord op deze vraag en laat ik je aan de hand van praktijkvoorbeelden zien wat je met digitalisering kunt bereiken.

Eerst organiseren of eerst digitaliseren?

In mijn dagelijkse werkzaamheden bezoek ik veel maakbedrijven. In de gesprekken die ik voer is het duidelijk dat ze zich, zoals gezegd, realiseren dat er veel te winnen valt in het aansturen van de productie. Maar veel bedrijven zijn ook van mening dat ze nog niet kunnen digitaliseren omdat de processen nog niet optimaal verlopen en er nog obstakels weg te nemen zijn. Daarom willen ze eerst deze processen en de organisatie goed inrichten.

Laat ik voorop stellen dat er niks mis is met de keuze om eerst te organiseren en daarna de stap naar digitalisering te maken. Wanneer je eerst nadenkt over de procesinrichting en mogelijke bottlenecks elimineert, dan heb je een goede basis om te digitaliseren.

Maar je kunt het ook van de andere kant benaderen. Door eerst te digitaliseren, krijg je ook inzicht in de problemen en bottlenecks. Iedereen kijkt immers naar dezelfde data. Door pragmatisch aan de gang te gaan leg je de bottlenecks vanuit de praktijk bloot. Het voordeel is dat je hierdoor sneller kunt organiseren.

Je kunt namelijk nadenken over wat mogelijke obstakels in het proces zijn, maar wijst de praktijk dat vervolgens ook uit? Of levert dat nieuwe hobbels op? Door eerst te digitaliseren krijg je vanuit de praktijk inzicht in de bottlenecks. Waarom werkt het niet zoals zou moeten? En vanuit daar kun je de organisatie verbeteren. Mijn advies is om niet te bang te zijn om gewoon te beginnen met digitalisering, er kleven namelijk geen extra risico’s aan. Sterker nog, ik ben van mening dat je sneller het gewenste resultaat boekt.

"Mijn advies is om niet te bang te zijn om gewoon te beginnen met digitalisering, er kleven namelijk geen extra risico’s aan. Sterker nog, ik ben van mening dat je sneller het gewenste resultaat boekt."
Tommie Wouters

Wat kun je bereiken met digitalisering van het productieproces?

Of je nu kiest voor eerst organiseren of meteen de stap richting digitalisering zet, onderaan de streep zijn er een hoop voordelen te behalen. Ik licht dit toe aan de hand van praktijkvoorbeelden.

1. Efficiënter werken op de productievloer

Bij GSE, producent van doseersystemen van onder andere verf-, inkt-, en coatingsmachines, bestond de wens om de productie efficiënter aan te sturen. In het verleden werden orders geprint en klaargelegd voor alle monteurs, waardoor ze continu bezig waren om te achterhalen wat ze nu eigenlijk moesten doen. Het ontbrak aan overzicht en er was veel verspilling van tijd.

Wanneer er bijvoorbeeld wijzigingen in orders plaatsvonden, was de waarheid al achterhaald en moesten ze deze orders opnieuw printen of monteurs gingen zelf op zoek naar de veranderingen in de orders. Bij GSE waren ze van mening dat dit een stuk efficiënter kon.

Digitalisering bleek de oplossing en de werkvoorbereiding gebeurt nu in een geautomatiseerd systeem, waardoor ze aanpassingen snel kunnen doorvoeren en ze direct en realtime zichtbaar zijn voor iedereen. Er is daardoor een actueel overzicht van wat er wanneer moet gebeuren, waardoor monteurs werkzaamheden sneller kunnen opstarten. Door een efficiëntere productie aansturing kan GSE met dezelfde mensen meer orders realiseren in een kortere tijd.

2. Efficiënter werken op kantoor

Wanneer je digitaliseert heeft dat natuurlijk niet alleen voordelen voor medewerkers op de productievloer, het maakt het ook voor de mensen die op kantoor werken een stuk eenvoudiger. Medewerkers hoeven bijvoorbeeld bij wijzigingen niet meer heen en weer te lopen van kantoor naar de fabriek, want met één druk op de knop weten ze het op de vloer ook. En ze kunnen realtime meekijken naar de status van orders en deze informatie delen met klanten.

Bij Avek zagen ze ook een bottleneck in het plannings- en productieproces en door te digitaliseren wilden ze dit efficiënter inrichten om meer inzicht te krijgen. Het resultaat is een veel efficiëntere werkwijze, omdat ze op kantoor werkkaarten niet langer hoeven te printen, geen gegevens meer hoeven over te nemen of aan te passen in Excel en het ERP systeem. Door beide processen aan elkaar te koppelen zijn de planning en de productie nu veel overzichtelijker. Wanneer nu bijvoorbeeld een klant belt, kunnen ze precies zien wat de status van een order is.

Isah Shop Floor Control

Lees alles over het digitaliseren en slim aansturen van je productieproces.

3. Verhoogde leverbetrouwbaarheid en kwaliteit

Voor Kiefel Packaging zijn levertijden en kwaliteit van cruciaal belang, omdat de markt snel, veeleisend en complex is. Door te digitaliseren hebben ze hier grote stappen in gezet. Ze zijn significant efficiënter gaan werken, omdat veranderingen in de planning of prioritering nu met één druk op de knop zichtbaar zijn voor iedereen.

Omdat alle informatie digitaal voorhanden is en iedereen op zijn scherm de meest recente informatie en tekeningen vindt, is de foutmarge gedaald, de kwaliteit verbeterd en de productiesnelheid verhoogd. Door efficiëntere processen kunnen ze bovendien de levertijden eenvoudiger waarmaken. Dit alles heeft ook zijn uitwerking op de tevredenheid van klanten.

4. Ruimte voor groei

Wanneer je hetzelfde werk door digitalisering en efficiëntieslagen in minder tijd kunt doen, biedt dat ook meer ruimte voor groei. Simpelweg omdat het rendement omhoog gaat. Sollas is een bedrijf dat hier een mooi voorbeeld van is.

Voorheen was het voor Sollas erg lastig om te sturen en te forecasten, omdat ze onvoldoende inzicht hadden en niet over de juiste informatie beschikten om de juiste keuzes te maken. Door de stap naar een digitale productieomgeving te zetten hebben ze nu realtime inzicht in de processen en is het rendement hoger door lagere kosten, meer efficiency en een hogere leverbetrouwbaarheid. Dit stelt ze in staat om te groeien, proactief te forecasten en onderbouwde strategische en operationele beslissingen te nemen met het oog op de toekomst.

5. Nieuwe inzichten

Wanneer je digitaal werkt, registreer je alles wat op de productievloer en op kantoor gebeurt. Deze data geeft je vervolgens inzicht in de processen en mogelijke verbeterpunten. Snijtechniek Brabant is een goed voorbeeld van een bedrijf dat deze nieuwe inzichten heeft gebruikt om de producten en processen te optimaliseren.

Ze weten nu bijvoorbeeld dat een project op machine A sneller is gerealiseerd dan op machine B en kunnen hier bij inkomende orders op anticiperen. Ze weten ook dat medewerker X sneller werkt aan een bepaalde machine dan medewerker Y, waardoor ze hier de planning op aan kunnen passen. Deze inzichten biedt Snijtechniek Brabant de mogelijkheid om richting de toekomst continu te blijven verbeteren en optimalisaties door te voeren.

Kortom, afhankelijk van de weg ernaar toe kun je met digitalisering veel winst behalen — letterlijk en figuurlijk. Ben je nieuwsgierig naar hoe digitalisering in de praktijk eruit kan zien? Tijdens de Brabantse Metaaldagen van 10 tot 12 april tonen we een slimme fabriek op schaalmodel, waarin we op eenvoudige wijze de toegevoegde waarde van digitalisering van het productieproces om slimmer en efficiënter te produceren aan je laten zien.

Auteur
Tommie Wouters
Na zijn studie werktuigbouwkunde is Tommie 10 jaar als CAD & PDM consultant actief geweest. Van 2015 tot en met 2019 werkte hij als Pre-Sales Consultant bij Isah.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag