Controlling
4 min leestijd
28 november 2018

De drie grootste uitdagingen van controllers in de maakindustrie

Auteur
Edgar Dresmé

De rol van controllers binnen de maakindustrie verandert. Sterker nog: die wordt steeds belangrijker als het gaat om het proactief adviseren van directie en management. Je functie gaat verder dan cijfertjes alleen, het gaat ook over het koppelen van deze data aan de doelstellingen en het meedenken over de strategische ontwikkeling van de organisatie. De verantwoordelijkheid verschuift meer van registreren en verwerken naar controleren, analyseren en verbeteren. En dat brengt uitdagingen met zich mee.

Dat ervaar ik dagelijks wanneer ik met controllers spreek. En ook op de sessie ‘In control met Isah’ van 19 november j.l. - waar we met veel vakmensen bijeen waren om het hierover te hebben - werd dat weer duidelijk. Wat speelt er op dit moment? Welke uitdagingen zijn er? De input en de geluiden die ik hoor deel ik graag met je. Herken jij je er in?

1. Omgaan met digitalisering en big data

De ontwikkelingen gaan door digitalisering razendsnel en er ontstaat een enorme schat aan big data, ook in de finance wereld. Aan de ene kant een groot voordeel, omdat de informatie veel sneller beschikbaar is waardoor je eerder kunt gaan analyseren, signaleren, controleren en adviseren. Je kunt jezelf hierdoor nog meer toeleggen op het creëren van waardevolle stuurinformatie en deze vertalen naar de business. Jouw denkkracht en ervaring zijn namelijk nodig bij het inrichten van de systemen, het leggen en vinden van de juiste verbanden binnen de beschikbare data, het analyseren van deze informatie en het inrichten van rapportages.

Maar aan de andere kant ligt daar ook de uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat je door de bomen het bos blijft zien? De schat aan data is namelijk zo groot. De systemen die je gebruikt spelen daar een cruciale rol in.

"Je wilt beschikken over realtime cijfers om zo snel mogelijk inzicht te hebben. Je wilt de cijfers gebruiken op het moment dat ze nog van waarde zijn en nut hebben om beslissingen te nemen, in plaats van terug te kijken."
Edgar Dresmé

2. Tijd voor analyses en cijfers

De kans is groot dat je veel tijd kwijt bent met het maken van rapportages. Het verwerken van transacties duurt lang en vervolgens exporteer je de cijfers naar Excel voor allerlei checks en correcties om de cijfers kloppend te krijgen. En dat moet je dan bij voorkeur ook nog visueel aantrekkelijk presenteren. Maar ja, inmiddels ben je dan een flink aantal dagen verder en tijd voor analyses heb je dan eigenlijk niet (meer).

Bovendien is de data op het moment van rapporteren eigenlijk alweer achterhaald. En die data wil je eigenlijk gebruiken om plannen te maken voor de toekomst. Je wilt dus beschikken over realtime cijfers om zo snel mogelijk inzicht te hebben. Je wilt de cijfers gebruiken op het moment dat ze nog van waarde zijn en nut hebben om beslissingen te nemen, in plaats van terug te kijken. Want op basis van oude data is het moeilijker om vooruit te kijken en met de organisatie mee te denken?

De financiële administratie moet natuurlijk op orde zijn, maar het is zonde dat je veel tijd kwijt bent aan het voorbereiden en verantwoorden van cijfers. Ja, het is vanzelfsprekend belangrijk om te weten hoe het bedrijf gepresteerd heeft, maar je kunt veel meer toegevoegde waarde leveren wanneer je kunt laten zien wat deze cijfers precies betekenen. Waarmee je vooruit kunt kijken naar de ontwikkeling van morgen en overmorgen.

3. Van financial control naar business control

De informatiebehoefte van het management gaat tegenwoordig verder dan alleen een periodieke balans en de winst- en verliesrekening. Niet alleen financiële kengetallen spelen daarbij een rol, maar ook kengetallen en ontwikkelingen van overige processen. De organisatie adviseren, mede de koers bepalen en bijdragen aan de strategische doelstellingen kan alleen als de cijfers ook kloppen en betrouwbaar zijn. Je wilt het liefst zo snel mogelijk inzicht in de cijfers. Want hoe sneller je dit kan doen, hoe meer toegevoegde waarde je kunt leveren en hoe meer je kunt sturen op scenario’s. Zoals al eerder gezegd: je wilt vooruit kijken en voorspellen in plaats van de data presenteren.

Voor de stap naar business control hebben veel controllers niet altijd voldoende ruimte, omdat de dagelijkse werkzaamheden voor het op orde krijgen van de financiële administratie vaak veel tijd kosten. Terwijl in de huidige tijd organisatie dit wel nodig hebben.

Isah Finance

Lees alles over de mogelijkheid om realtime financieel inzicht te hebben.

Het systeem is de sleutel naar succes

De genoemde uitdagingen hebben één ding gemeen: ze oplossen is afhankelijk van het systeem dat je gebruikt. Door automatisering is er al veel winst behaald en financiële pakketten nemen een groot deel van het registratie- en rekenwerk over. Maar het kan slimmer, door één systeem te gebruiken waar alle informatie realtime beschikbaar is en waar ingewikkelde en verouderde Excel-sheets en imports en exports verleden tijd zijn.

Isah Finance is een volledig geïntegreerde oplossing, speciaal voor de maakindustrie. Eén database, realtime integratie en geïntegreerde managementinformatie. Elke stap in het productieproces met financiële consequenties is dus meteen verwerkt in de financiële administratie. De combinatie van logistieke en financiële data stelt je in staat om steeds meer inzichten te krijgen. Het resultaat? Je hebt betere financiële grip en altijd de beschikking over actuele cijfers. Met andere woorden: meer financiële controle voor betere resultaten.

Auteur
Edgar Dresmé
Vanuit zijn achtergrond als controller is Edgar in zijn rol als Isah consultant voortdurend op zoek naar procesoptimalisatie en het bepalen van informatiebehoefte bij klanten. Samen met de klant beoordeelt hij hoe de behoefte zich verhoudt tot strategische doelstellingen en borging hiervan in het proces, zodat de doelstellingen zo efficiënt mogelijk ondersteund worden.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag