Dankzij slim gebruik van Isah kon ’s werelds grootste achtbaanfabrikant Vekoma inzetten op operational excellence

  afbleeding-avatar
  Debbie Veeke | 26-02-2020 | 4 min

  Vekoma Rides is een van de grootste achtbaanfabrikanten in de wereld. Het bedrijf voert het hele proces van het bouwen van achtbanen in eigen huis uit: van ontwerp tot engineering en productie. Al 15 jaar wordt Vekoma voor haar projectmanagement, logistieke processen en financiële verslaglegging ondersteund door de ERP-software van Isah. Zo’n 6 jaar geleden constateerde COO Joop van Doorn echter dat het bedrijf Isah niet gebruikte vanuit de werkelijke kracht van het softwarepakket. “Isah werd door ons eigenlijk alleen als platte tekstverwerker gebruikt,” aldus van Doorn. In 2015 besloot het bedrijf daarom om na een grondige analyse van de processen over te gaan tot een her-implementatie. Joop van Doorn blikt terug op de periode van her-implementeren en vertelt wat hen dit gebracht heeft.

  Isah ten behoeve van operational excellence

  Zisah-erp-software-vekoma-joop-van-doornes jaar geleden constateerde Vekoma dat een verdere automatiseringsslag nodig was om als bedrijf efficiënter te kunnen werken en minder fouten te maken. De eerste stap die toen genomen werd, was het in kaart brengen van de bestaande processen. Joop van Doorn vertelt: “Tekeningen die door de afdeling Engineering gemaakt waren, kwamen destijds hardcopy bij Werkvoorbereiding binnen. Daar werd e.e.a. overgetypt in Isah en werd er soms geen check gedaan of we een artikel al eens eerder hadden gemaakt. Nog los van de typefouten die soms voorkwamen, bleek dat er geen goed beheer van artikelbenamingen was, waardoor er in de loop der jaren een complete wildgroei was ontstaan. Soms werd eenzelfde artikelnummer zelfs twee keer gebruikt voor verschillende items. Dat zorgde logischerwijs voor problemen qua logistieke afhandeling verderop in het traject. Om toch grip en overzicht te houden op onze projecten, werkten we veelvuldig met Excel-lijstjes. Tegelijk met het groeien van ons bedrijf groeide in feite ook het besef dat een betere beheersing van onze bedrijfsprocessen d.m.v. automatisering noodzakelijk was. Zowel ten behoeve van kwaliteit, snelheid als leverbetrouwbaarheid.” Vekoma startte een grootschalig verbetertraject. Naast de her-implementatie van het ERP-systeem werd ook een nieuw PLM-pakket ingericht om de perfecte flow van engineering naar productie te realiseren. Het doel van Vekoma: operational excellence.

  Terug naar de standaard

  Een van de zaken waar het Limburgse bedrijf zwaar op inzette tijdens de her-implementatie was het terugbrengen van de hoeveelheid maatwerk die in de loop der jaren was ontstaan. “Veel van ons maatwerk was niet goed gedocumenteerd, waardoor het onbeheersbaar werd,” aldus van Doorn. “We hebben daarom veel tijd en energie gestoken in het vaststellen hoe processen met Isah uitgevoerd konden worden. Telkens vroegen we onszelf af: past voor dit specifieke proces standaard Isah voor Vekoma? En: ook al denken wij dat onze processen niet standaard zijn, kunnen wij onze gedachten over die processen misschien aanpassen zodat we tóch standaard Isah kunnen gebruiken? Dit is een arbeidsintensief traject geweest, waarbij we veel hebben samengewerkt met Joris; een van de ERP Consultants van Isah. Het fijne was dat Joris precies wist hoe Isah werkt en wat de ideeën achter bepaalde zaken in het pakket zijn. Hij hield ons continu de spiegel voor en stelde op een prettige manier kritische vragen. Hij zorgde er daarmee voor dat we de keuze voor customizing alleen maakten wanneer dat écht niet anders kon. En hij dacht dan ook mee over de beste manier waarop we die customizing konden inrichten. Vaak met in ons achterhoofd het uitgangspunt dat wanneer e.e.a. in de toekomst wel mogelijk zou zijn in standaard Isah, we daar alsnog voor zouden kiezen. Die samenwerking met Joris heeft ons veel inzichten gebracht en hebben we als erg prettig ervaren!”

  Prettige samenwerking

  Naast de samenwerking met Joris als lead-Consultant is Joop ook erg te spreken over de samenwerking met andere Isah-medewerkers. “De projectleider, de functionele consultants en de financiële consultant; ieder bracht zijn eigen expertise waardoor we als team goed functioneerden.” De fase van live gaan met Isah herinnert Joop zich in het bijzonder: “We waren in een weekend écht als team met elkaar bezig om alles te testen en de puntjes op de i te zetten. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt om live te gaan. De dagen daarna, wanneer we met de nieuwe inrichting van Isah gingen werken, waren uiteraard spannend. Maar ik kijk op deze periode vooral terug als een leuke en plezierige tijd waarin we als Vekoma-medewerkers en Isah-medewerkers één team waren en met elkaar veel voor elkaar hebben gekregen. Zo’n manier van samenwerken vinden wij erg belangrijk!”

  Om medewerkers voor te bereiden op de livegang met Isah heeft Vekoma velen van hen op Isah basiscursus gestuurd. Joop: “Isah biedt die cursussen zelfs gratis aan, dat is helemaal mooi. Wij hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt. Het volgen van die cursussen is wat mij betreft een belangrijke factor geweest van het efficiënt en juist werken met Isah. Een aanrader dus voor andere maakbedrijven wanneer zij in de implementatiefase zitten!”

  Isah biedt waardevolle stuurinformatie

  Nu Vekoma een aantal jaar live is met de nieuwe inrichting van zowel PLM als ERP merken zij vele voordelen. “Dat begint al met het feit dat er geen typefouten meer gemaakt worden in de overzetting van Engineeringitems naar Werkvoorbereiding. We missen geen zaken. En doordat onze data betrouwbaar is, komen we tijdens de productie niet voor verrassingen te staan. Dat komt onze leverbetrouwbaarheid ten goede.”

  De software van Isah geeft Vekoma bovendien meer inzicht in wat ze doen. Joop: “Zaken worden eenduidig geregistreerd, we kunnen volgen wat er met een order gebeurd; zowel wat we vooraf verwacht hadden als wat er werkelijk heeft plaatsgevonden is nu inzichtelijk. Hierdoor kunnen we duidelijk KPI’s vaststellen en zaken meetbaar maken. We bouwen waardevolle data en stuurinformatie op om op basis daarvan analyses te maken. De volgende stap is om de verkregen inzichten te gebruiken om weer nieuwe procesverbeteringen door te voeren. Zonder Isah zouden we die stappen niet kunnen maken.”

  “Uiteraard zijn we daarmee niet klaar; automatisering is immers nooit af,” aldus van Doorn. “Op dit moment zijn we nog bezig om Shop Floor Control en Time Registration te implementeren. Later gaan we mogelijk aan de slag met Mobile Field Service. Ieder jaar maken we samen met Isah een roadmap en definiëren we met elkaar wat we willen doen. Maandelijks bespreken we deze plannen: waar staan we en waar moeten we eventueel bijstellen? Dat werkt prettig.”

  De afgelopen jaren heeft Vekoma een behoorlijke groei doorgemaakt. Joop: “Ik durf wel te stellen dat we die groei niet hadden kunnen realiseren als we niet verder geautomatiseerd hadden. Isah is daarin een van de bepalende factoren gebleken. Een belangrijke vervolgstap nu is om er samen met Isah voor te zorgen dat we sneller kunnen produceren. Dat moet de uitkomst zijn van alle analyses en procesverbeteringen die we met elkaar gaan doen!”

  New Call-to-action

   

  afbleeding-avatar
  Debbie Veeke
  Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
  Ontvang de laatste ISAH updates