Terug naar overzicht

Dankzij Shop Floor Control realiseert GSE méér orders met dezelfde mensen

GSE Dispensing verkoopt wereldwijd logistieke doseeroplossingen voor inkt, drukpasta en verf. We spraken Rembrandt van Meegen, Operations Manager bij GSE, over hoe Isah hen helpt om levertijden waar te maken en hun productie zo efficiënt mogelijk aan te sturen.

isah-referentie-gse-dispensing-machine
Locatie
Brummen
Omvang
35+ medewerkers
Branche
Machine- en apparatenbouw
Opgericht
1975
Isah klant sinds
2013
Publicatiedatum
3 augustus 2017

De maakdelen van de doseerapparatuur van GSE Dispensing worden ingekocht, waarna de eindassemblage plaatsvindt in hun productiehal in Brummen. De levertijd van GSE richting haar klanten is echter korter dan de levertijd die zij zelf heeft op inkoop van de genoemde maakdelen, namelijk 3 tot 4 weken versus 45 dagen. Forecasting is dus cruciaal om succesvol te zijn! Rembrandt van Meegen licht toe hoe Isah hier bij helpt.

Alleen standaard Isah-functionaliteit

Sinds 2014 werkt GSE met de ERP-oplossing van Isah. “Omdat we snel over wilden van ons oude systeem naar Isah, hebben we eerst een basisimplementatie gedaan met vergelijkbare functionaliteit als we gewend waren,” vertelt Van Meegen. “Later voegden we daar aanvullende modules aan toe, zoals Mobile Logistics, de Productconfigurator en Shop Floor Control. Onze visie is om alleen standaard Isah-functionaliteit te gebruiken. De gedachte daarachter is dat we op deze manier snel kunnen migreren naar de laatste versie, zonder dat we afhankelijk zijn van consultancy.” Volgens Van Meegen is dit echt een aanrader voor alle Isah klanten. “Het scheelt ons niet alleen tijd en geld. Het is in mijn ogen ook de meest verstandige keuze om het product te gebruiken zoals het bedoeld is. Je weet dan namelijk zeker dat je van toekomstige ontwikkelingen snel kunt profiteren.”

Wens om efficiënter te werken

Met ongeveer 25 mensen op kantoor en 10 medewerkers vast op de productie is GSE een relatief klein bedrijf. Van Meegen: “Voor de komst van Shop Floor Control deden wij onze planning nog in Excel. Alle orders werden daarna geprint en in bakjes voor alle monteurs klaargelegd. Dat hield in dat zij continu bezig waren om te achterhalen wat men moest doen".

"Er was geen overzicht en we merkten dat er veel verspilling was van tijd. Papier lijkt immers handig wanneer het geprint wordt, maar de waarheid is al snel achterhaald als er wijzigingen zijn. Dan moesten er nieuwe printjes komen, of monteurs gingen uitzoeken wat er veranderd was aan een order. Dat kon een stuk efficiënter vonden wij!”

Shop Floor Control levert voor GSE veel voordelen op. “Werkvoorbereiding gebeurt nu in een geautomatiseerd systeem, waardoor er snel aanpassingen kunnen worden gedaan die voor iedereen direct zichtbaar zijn. Er is daardoor een actueel overzicht over wat er wanneer gedaan moet worden en men kan sneller aan de juiste werkzaamheden beginnen. Ook de flexwerkers die wij bij Productie inhuren , zijn nu veel sneller ‘up & running’. De meeste winst ervaren wij echter op het feit dat er een flinke administratieve last wegvalt. Uren worden immers automatisch verwerkt.”

Gefaseerde implementatie

GSE heeft gekozen voor een gefaseerde implementatie ten aanzien van Shop Floor Control. Van Meegen vertelt: “Na een inventarisatie bleek dat wij eerst wat basisinstellingen in Isah op orde moesten brengen. Materialen moesten bijvoorbeeld aan bewerkingen gekoppeld worden, in plaats van aan de hoger-liggende productieorders. Nadat de basis op orde was, hebben we overal in de fabriek touch screens opgehangen. Één medewerker mocht vervolgens als eerste aan de slag met Shop Floor Control. We hebben hiervoor bewust iemand geselecteerd die veel productieorders per dag verwerkt, zodat wij snel ervaring op konden doen met hoe dit ging. Op basis van onze learnings hebben we toen instellingen en instructies bijgesteld, waarna we met de gehele assemblageafdeling met Shop Floor Control aan de slag gingen. Sinds januari werkt heel GSE er mee.”

isah-referenties-gse-rembrandt-van-meegen

"Na de implementatie van Shop Floor Control is onze organisatie veel meer zelfsturend geworden. En de ‘bijvangst’ van het systeem is bij ons zelfs nog groter dan wij vooraf hadden ingeschat!"

Rembrandt van Meegen
Operations Manager, GSE

Het ‘ik-wil-het-ook-effect’

Van Meegen kan de gefaseerde implementatieaanpak ten aanzien van Shop Floor Control aan iedereen aanraden. “Doordat eerst één monteur ervaring opdeed en enthousiast werd, ontstond er al snel een ‘ik-wil-het-ook-effect’ binnen de fabriek. Het systeem werkt namelijk zo prettig, dat andere collega’s betrokken raakten en ook over wilden op de nieuwe werkwijze. Ondertussen klokken nu ook de indirecte medewerkers in door middel van Shop Floor Control en worden deze uren automatisch verwerkt.”

Naast de eerder genoemde tijdwinst op administratieve werkzaamheden en het feit dat monteurs beter op de hoogte zijn van het werk dat ze kunnen doen, ondervindt GSE ook allerlei neveneffecten na implementatie van Shop Floor Control. “Onze organisatie is bijvoorbeeld veel meer zelfsturend geworden,” vertelt Van Meegen. “Doordat er inzicht en overzicht is, kunnen productiemedewerkers bijvoorbeeld zelf makkelijker beslissingen nemen om orders te combineren of te clusteren. Daarnaast klopt onze nacalculatie nu een stuk beter, omdat we deze baseren op preciezere informatie over gewerkte uren. Wat dat betreft denk ik dat bedrijven zich absoluut niet hoeven af te vragen of Shop Floor Control voldoende oplevert. Dat doet het zeker. De ‘bijvangst’ is bij ons zelfs nog groter dan wij vooraf hadden ingeschat!”

Meer orders met dezelfde mensen

Een tip van GSE voor bedrijven die ook met Shop Floor Control aan de slag willen, is: “Zorg dat je je basisinstellingen rondom werkvoorbereiding op orde brengt in Isah en verwerk alle wijzigingen aan orders correct en zo snel mogelijk in het systeem. Al snel ga je dan merken dat je productieaansturing veel effectiever wordt. Dat komt de levertijden ten goede. Je zult namelijk niet met minder mensen gaan werken, maar met dezelfde mensen méér orders realiseren in een kortere tijd!”

 

In maart 2019 heeft GSE de Smart Manufacturing Award voor district Gelre gewonnen. De Metaalunie heeft daarom een awardvideo gemaakt, waarin o.a. het gebruik van Isah Shop Floor Control bij GSE kort in beeld gebracht wordt. Bekijk hier de video over GSE.

Isah Shop Floor Control

Lees alles over het digitaliseren en slim aansturen van je productieproces.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.