7 tips om tijd te besparen op de werkvloer

  afbleeding-avatar
  Joris Meulendijks | 01-03-2017 | 3 min
  Klanten worden steeds veeleisender als het gaat om snelheid en flexibiliteit van leveren. Als maakbedrijf is het dus essentieel om de productieaansturing op orde te hebben. Korte lijnen en realtime inzage in uw orders zijn cruciaal om te kunnen voldoen aan de hoge klanteisen. Ik heb voor u 7 tips op een rij gezet om efficiënter te werken en daarmee tijd te besparen op de werkvloer.
   

  1. Nauwkeurig bijhouden van gewerkte uren

  Als productieleider wil je precies weten wat de status van lopende orders is. Het heeft immers consequenties als iemand voor- of achter loopt op de planning. Realtime inzage in de uren is daarom cruciaal om je capaciteit en bezetting zo goed mogelijk te managen. Dat kan met urenbriefjes. Vaak worden deze echter na enkele dagen of weken pas verwerkt in de administratie. Het is dan veel te laat om nog bij te kunnen sturen. Wanneer je deze uren frequenter verwerkt of zelfs digitaal bijhoudt, zodat je realtime inzage hebt, kun je indien nodig eerder bijsturen.

   

  2. Materiaal beschikbaarheid koppelen aan je orders

  Een situatie die ik bij veel bedrijven tegenkom: Medewerkers willen aan een order beginnen, stellen hun machine in en komen er dan achter dat het benodigde materiaal niet beschikbaar is. Herkenbaar? Volgens mij is de kostbare tijd die hiermee verloren gaat erg zonde. Mijn tip: Het is belangrijk dat de bewerkingen gekoppeld zijn aan de benodigde materialen. Op die manier kun je er voor zorgen dat alleen orders op de werkvloer terecht komen waar je ook werkelijk mee aan de slag kunt.
   

  3. Heldere & actuele instructies

  Een ander probleem waar veel bedrijven mee te maken hebben, is dat er met onduidelijke of verouderde instructies gewerkt wordt. Laatst was ik bij een bedrijf en ze vertelde dat ze een van hun medewerkers de instructie hadden gegeven om twee onderdelen met elkaar te verbinden. Door middel van een kruisje op de werktekening stond duidelijk aangegeven dat onderdeel 1 en 3 met elkaar verbonden moesten worden. Bij controle bleek echter dat overal onderdeel 2 en 4 met elkaar verbonden was. Men had geconcludeerd dat het kruisje betekende dat die items juist niet gebruikt mochten worden. Zo zie je maar hoe belangrijk heldere instructies zijn! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele fouten die gemaakt worden doordat er verouderde werktekeningen gebruikt worden. Duidelijke en up-to-date instructies, eventueel in de vorm van filmpjes, voorkomen verwarring op de werkvloer.
   

  4. Inzicht in de verschillende bewerkingsstappen van een order

  Een voordehand liggende tip, zo lijkt. Uit ervaring weet ik echter dat het vaak genoeg voorkomt dat mensen tijd verspillen doordat het onduidelijk is waar een product naartoe moet, zodra hun bewerking is voltooid. Door een duidelijk routing te benoemen van diverse bewerkingsstappen is het voor iedereen helder wat er met een order moet gebeuren.
   

  5. Traceability van je onderhanden werk

  Wanneer een order uit verschillende assemblages bestaat, kan het voorkomen dat niet alle onderdelen gelijktijdig geproduceerd worden en een onderdeel tijdelijk in het productiemagazine wordt geplaatst. Het is dan belangrijk dat deze onderdelen eenvoudig te vinden zijn. Door je onderhanden werk traceerbaar te maken, door ook in die gevallen met locaties te werken, weet iedereen snel de juiste onderdelen in het magazine te vinden. Een eenvoudige methode om direct tijd te besparen.
   

  6. Bewerkingen clusteren om insteltijd te verminderen

  Naast het feit dat klanten steeds sneller geleverd willen krijgen, moet je als bedrijf ook rekening houden met je productiekosten. Waar mogelijk wil je gelijksoortige bewerkingen van diverse orders daarom tegelijk uitvoeren. Op het moment dat je hiervoor kiest, is het prettig als je de urenverantwoording van deze orders ook gelijktijdig kunt uitvoeren. Dat is een stuk efficiënter, dan dat je meerdere bewerkingen los moet starten en gereed melden.
   

  7. Heldere afspraken over wat te doen als een machine stilvalt

  De laatste tip gaat over het moment dat machines stilvallen of als er een storing is. Natuurlijk wil je die zo veel mogelijk voorkomen. Maar wanneer het gebeurt, wil je in elk geval zo min mogelijk tijd verliezen. Het is dan belangrijk dat je heldere afspraken hebt over wat mensen op de werkvloer moeten doen. In de praktijk kom ik bijvoorbeeld tegen dat bedrijven hiervoor een aantal personen op de werkvloer aanwijzen die directe lijnen hebben naar de bevoegde personen op kantoor die hierop actie moeten ondernemen. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om dit soort meldingen digitaal te faciliteren.

  Wilt u in uw bedrijf ook efficiënter werken en ziet u mogelijkheden om tijd te besparen? Isah denkt hierover graag met u mee. Maak direct een afspraak met een Business Consultant of Partner van Isah. Of ontdek meer mogelijkheden om efficiënter te werken in onze leaflet over Shop Floor Control.
  Isah Shop Floor Control
  afbleeding-avatar
  Joris Meulendijks
  Al meer dan 10 jaar komt Joris als implementatie consultant bij bedrijven. Het maakt hem enthousiast om samen met gebruikers de bedrijfsprocessen tegen het licht te houden en om zo een optimale inrichting in Isah te kunnen realiseren. Daarnaast traint hij gebruikers zodat zij zo goed mogelijk kunnen werken met onze software.
  Ontvang de laatste ISAH updates