4 redenen waarom maakbedrijven kiezen voor standaard ERP software

  afbleeding-avatar
  Frank Groot | 28-02-2019 | 3 min

  Meer dan eens krijg ik van maakbedrijven de vraag wat nu het beste is: standaard software of maatwerk software. Een eenduidig antwoord is lang niet altijd te geven, omdat de keuze van veel factoren afhangt. Daarom probeer ik door vragen te stellen te achterhalen waarom ze nieuwe ERP software willen. Bij de aanschaf van een nieuw systeem is een goede voorbereiding namelijk key. In de praktijk merk ik dat steeds meer bedrijven kiezen voor standaard ERP software, ook vanwege de risico’s die kleven aan maatwerk software. Vandaar dat ik de belangrijkste voordelen van standaard software op een rij heb gezet. Hopelijk helpt het in je mogelijke selectieproces!

  1. Bedacht vanuit de praktijk

  Als ik met maakbedrijven in gesprek ben, dan is een van de meest gehoorde bezwaren dat standaard ERP niet de functionaliteit zou bieden die men nodig heeft. Maar wanneer je kiest voor standaard software die vanuit de praktijk is ontstaan, waarbij de leverancier kennis heeft van de markt en de bedrijfsprocessen van maakbedrijven als uitgangspunt neemt, dan gaat die vlieger niet op.

  Dan kun je er namelijk vanuit gaan dat de software alle functionaliteiten bevat die je nodig hebt en aansluit op het gebied van proces, usability en technologie. Het voordeel voor jou is dan dat je zelf het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. En dat geldt ook voor ontwikkelingen richting de toekomst. Een goede partner kijkt continu naar de markt en houdt ontwikkelingen scherp in de gaten om hier met eventuele nieuwe functionaliteit op in te spelen. Zo wordt je ontzorgt en je kunt erop vertrouwen dat het systeem waar je vandaag voor kiest ook morgen en over een aantal jaar nog aansluit bij je behoeften.

  2. Altijd toegang tot de nieuwste technologie

  Vanzelfsprekend heeft een ERP leverancier er belang bij de kwaliteit van de standaard software te bewaken en te zorgen voor een toekomstbestendig product. Dit belang zorgt ervoor dat je als klant meegenomen wordt in de nieuwste technologie en je voorop blijft lopen ten opzichte van de concurrent. Ofwel: je hebt de beschikking over future-proof ERP software, waarbij nieuwe ontwikkelingen zoals Supply Chain Integration, Internet of Things en Big Data geïntegreerd zijn.

  Ja, een dergelijk ERP systeem is ook zelf te ontwikkelen. Maar als ik kijk naar andere maakbedrijven die deze keuze maken dan hoor ik vaak dat het veel tijd kost, waardoor men zich minder kan focussen op de core business. En het eindresultaat is dan vaak een moment opname en niet gericht op de toekomst.

  3. Trainingen, updates en support

  Ik merk dat het betalen van jaarlijkse fees voor support en updates bij standaard ERP software soms een reden is om toch voor maatwerk te gaan. Maar realiseer je ook: je krijgt hier ook veel voor terug. Ik durf te beweren dat ondanks dat standaard software soms qua functionaliteit niet aan kan tippen aan maatwerk, je er in het geval van standaard software zoveel andere dingen, ook op strategisch niveau bij krijgt, dat standaard software onder de streep bijna altijd de winnaar zal zijn.

  Zo heb je onder andere de beschikking over een complete support afdeling die je ondersteunt bij issues of vragen. Je ontvangt — als ik kijk naar onze eigen organisatie — ieder half jaar de laatste updates met de nieuwste functionaliteiten en je kunt gratis trainingen volgen. Want je medewerkers moeten de software immers ook goed kunnen gebruiken, zowel nu als in de toekomst. Die training is met name handig voor nieuwe medewerkers maar bij updates kan het ook handig zijn voor de medewerkers die al wat langer in dienst zijn. En vergeet niet, bij die trainingen zitten ook andere bedrijven waarvan geleerd kan worden.

  4. Ondersteuning bij het vertalen van de bedrijfsstrategie naar IT oplossing

  De keuze voor een (nieuw) ERP systeem gaat in de kern over het vertalen van de bedrijfsstrategie naar een IT oplossing. En die vertaalslag is voor veel maakbedrijven lastig te maken. Een ERP partner kan je hierbij helpen; zeker wanneer ze de markt door en door kent en daar de software op heeft ingericht. Deze aanbieders snappen de bedrijfsprocessen, kennen de best practices en kunnen dit vertalen naar standaard IT oplossingen. Samen geven jullie de IT strategie vorm en bepalen jullie de roadmap naar de toekomst. Het samenbrengen van de business en IT is in mijn ogen de sleutel om meer grip, inzicht en overzicht te krijgen.

  Sollas dwingt een betere concurrentiepositie af met standaard ERP-software

  Hopelijk heeft dit blog je meer inzicht gegeven in de voordelen van standaard ERP software in vergelijking met maatwerk software. Sollas is een mooi voorbeeld van een maakbedrijf die door het integreren van ICT in de strategie en de keuze voor standaard ERP software succesvoller is geworden. Lees hun verhaal hier.

  New Call-to-action

   

  afbleeding-avatar
  Frank Groot
  Frank is Algemeen Directeur (CEO) bij Isah. Al meer dan 25 jaar komt hij over de vloer bij een grote variëteit aan productiebedrijven. Met zijn ruime ervaring en kennis van de markt weet hij als geen ander hoe bedrijven hun rendement kunnen optimaliseren door slim gebruik te maken van ICT.

  TAGS

  Ontvang de laatste ISAH updates