4 ingrediënten voor succesvol werken met Shop Floor Control

  afbleeding-avatar
  Riccardo Pulskens | 28-03-2017 | 3 min
  De behoefte om papierloos te werken in de fabriek is voor veel maakbedrijven aanleiding om na te denken over het automatiseren van hun processen op de werkvloer. Isah heeft hiervoor de oplossing Shop Floor Control ontwikkeld. De vraag die regelmatig gesteld wordt, is: wat is er precies voor nodig om optimaal met Shop Floor Control te kunnen werken? De afgelopen tijd heb ik diverse Shop Floor Control implementaties verzorgd. Naar aanleiding daarvan heb ik voor u de vier belangrijkste ingrediënten op een rij gezet om succesvol met Shop Floor Control te werken.
  Onze module Shop Floor Control biedt diverse mogelijkheden om de processen op de productievloer efficiënter te laten lopen. De vraag is natuurlijk hoe uitgebreid men de module wil inzetten. Wanneer deze alleen gebruikt wordt om aan- en afwezigheid van medewerkers bij te houden, is er qua inrichting uiteraard minder nodig dan wanneer iemand de applicatie in de volledige breedte wil gebruiken, inclusief functies als clusteren en meldingen & acties. Uitgaande van de laatste situatie zijn er grofweg vier zaken te onderscheiden die op orde moeten zijn om Shop Floor Control optimaal te gebruiken.
   

  1. Plannen van materialen & prioriteiten

  Bij de meeste Isah-klanten waar ik over de vloer kom, wordt er initieel vanuit Isah gepland. De praktijk is echter een stuk weerbarstiger en de ervaring leert dat planningen binnen productiebedrijven nog wel eens veranderen. Bijvoorbeeld omdat de klantwens verandert of omdat er spoedorders tussendoor komen. Wanneer in Isah gewerkt wordt met prioriteiten, wordt er gewaarborgd dat medewerkers op de werkvloer altijd de juiste orders in hun scherm zien. Een order met een hogere prioriteit verschijnt immers direct bovenaan het scherm van Shop Floor Control. Wanneer bovendien materialen, gereedschappen en externe bewerkingen aan een order gekoppeld worden, zorgt Shop Floor Control er voor dat medewerkers alleen met die orders aan de slag gaan die werkbaar zijn. Ofwel: zijn voorgaande bewerkingen nog niet gereed of is bepaald materiaal niet beschikbaar, dan zal Shop Floor Control deze order (nog) niet ‘groen’ tonen in het scherm. Op deze manier voorkom je dat men probeert te starten aan bewerkingen die nog niet geschikt zijn om op de werkvloer opgepakt te worden.

   

  2. Inrichten afdelingen, capaciteitsgroepen en machines

  Om goed gebruik te maken van Shop Floor Control is er een heldere structuur nodig van afdelingen, capaciteitsgroepen en machines. Op basis van deze inrichting worden bewerkingen aangeboden en gefilterd. Dit zal ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een lasser alleen lasbewerkingen voor zijn werkstation ziet.
   

  3. Personeelsleden

  Vervolgens is het zaak om ook de personeelsleden binnen Isah bekend te hebben. Bij deze personeelsleden zijn zaken zoals werkroosters van belang om aan/afwezigheid te kunnen tonen en registreren. Daarnaast is Shop Floor Control zeer visueel ingestoken en is het voor het inloggen mooi wanneer bijvoorbeeld ook foto’s van personeelsleden toegevoegd worden.
   

  4. Uren inrichting

  De laatste stap is het inrichten van de uren. Het boeken van uren kan in verschillende vormen. Men kan directe uren boeken (direct op order) zoals steltijden en cyclustijden of indirecte uren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overleg, schoonmaken, studie, etc. Verder kennen we de variatie werktijd, pauze en overwerk. Om dit te kunnen faciliteren is het nodig om Isah goed in te richten met zaken als werktijdentabellen, urencodes, etc.
    
  Als onderdeel van het traject om Shop Floor Control te implementeren bestaat de mogelijkheid om samen met Isah een inventarisatie van uw huidige inrichting te doen. Er wordt dan gekeken hoe dicht uw inrichting al staat bij de ideale basis voor Shop Floor Control en wat er uiteindelijk nog voor nodig is om optimaal met Shop Floor Control te kunnen gaan werken. Wanneer al bovenstaande zaken op orde zijn, dan kan Shop Floor Control met een korte training over de  configuratie mogelijkheden en werking van de module door de klant zelf ingezet worden. En wanneer e.e.a. nog verbeterd kan worden, dan helpt het gebruik van Shop Floor Control juist om uw planning beter op orde krijgen!
   

  Overweegt u de processen in uw fabriek verder te automatiseren en bent u benieuwd naar de mogelijkheden van Shop Floor Control? Meld u dan aan voor een webinar waarbij u uitgebreide demonstratie krijgt van de mogelijkheden. Of bezoek een inspiratiesessie en ontdek de voordelen van Shop Floor Control live bij een van Isah’s klanten.
  Isah Shop Floor Control
  afbleeding-avatar
  Riccardo Pulskens
  Met een achtergrond in de productielogistiek is het voor Riccardo elke keer weer een uitdaging om samen met de klant een succesvolle Isah implementatie te realiseren. Naast het uitrollen van Isah bij nieuwe klanten houdt Riccardo zich als Functioneel Consultant ook bezig met verbetertrajecten en de implementatie van nieuwe modules bij bestaande klanten. Daarnaast geeft hij geregeld trainingen.
  Ontvang de laatste ISAH updates